mandag 20. oktober 2008

Sammensatte tekster


Hva er en sammensatt tekst?

En sammensatt tekst er en "tekst" (ifølge det utvidete tekstbegrepet), som kombinerer tekst med andre elementer, som bilde, film, lyd, interaktivitet etc.







Angående VG.no

Som eksempel på nettavis skal jeg trekke fram vg.no, som er mer eller mindre identisk i oppsett og design som både dagbladet.no og aftenposten.no, nettsidene til de to andre største norske papiravisene.

Vg.no lister nye saker ettersom de dukker opp, et par ganger om dagen, og de presenteres nedover i en lang liste med overskrifter og bilder på en forside. Til en nettside å være er denne forsiden relativt lang; en 10-15 skjermhøyder på 1280x1024 oppløsning.

Det finnes forskjellige typer artikler, først og fremst typiske artikler med tekst og bilder, men også videoartikler gjennom VGTV. Videotilbudet utvikles stadig (i takt med bedre grafikkkort og raskere nettlinjer), og blir gradvis en viktigere del av vg.no. Mange artikler er både i tekstform og i en alternativ videoform.

Et annet fremtredende element på vg og andre nettaviser, er reklamen. Det er reklamen på nettsiden som gir inntekter og gjør nettavisen lønnsom, og derfor er det en god del av den. I de siste årene har reklamene økt i størrelse og kvalitet (igjen i takt med raskere nettlinjer), og noen av dem spiller til og med av lyd når du holder musepekeren over dem. Dette var forsåvidt veldig populært i en periode, men fordi det er så uutgrunnelig irriterende, virker det som de fleste nettaviser når har fobudt sine annonsører mot dette.


Hva gjør VG.no til en sammensatt tekst?

Det faktum at nettsiden er en sammensetning av tekst, bilder, video, diskusjon og interaktive noder. (Hihi, noder)



Hvilke fordeler har en nettavis over en papiravis?

Fordeler for sender:
-Kan oppdateres så for nyhetene dukkes upp
-Billigere produksjon
-Alt får plass, slipper å kutte vekk sære nyheter uten almeninteresse

Fordeler for mottaker:
-Gratis nyheter
-Tilgang til film, media og store bilder
-Interaktivitet gjør at man lett kan hoppe fra artikkel til artikkel om samme tema

mandag 8. september 2008

Mandagstime... Oppgaver!

Hva er forskjellen mellom data og informasjon?

Data blir til informasjon i det den blir interessant for mennesker.

Hva er en søkemotor?

En søkemotor er et program som søker etter informasjon på internett, og sorterer resultatene etter relevans. Tidligere søkemotorer rangerte sider etter hvor ofte ordene dukket opp, men mer moderne motorer benytter seg av et system hvor de mest populære sidene dukker opp øverst.


Hva mener vi med bibliografiske data?


Hva er en URL?

Uniform Resource Locator. Adressene som brukes til å finne fram på internett.


Forsøk å finne ut hva følgende ord betyr/refererer til. Oppgi kilden, og i hvilken grad du mener kilden er troverdig eller ei:

Functionalism - kan referere til mange ting

AP - Arbeiderpartiet, norsk politisk parti, paratviten

Lega Nord, Italiensk politisk parti, wikipedia. Som kilde er wikipedia.... rimelig sikkert, men man må fremdeles være kritisk til det man leser.

The World of ResidenSea, stort norsk cruise-skip hvor folk kjøper leiligheter, igjen wikipedia.

Kommunisme - politisk ideologi, paratviten

Klassekampen - Norsk venstreorientert avis, paratviten

Jens Stoltenberg - Norsk statsminister, paratviten

Gerd Liv Valla - Norsk politiker, paratviten

Barack Obama - Amerikansk politiker og president-kandidat 2008, paratviten

Bin Laden - Grunnlegger av jihad-organisasjonen Al-Quaeda, paratviten

onsdag 3. september 2008

Oppgaver, s. 35

Yay, oppgaver.

3. Hvor mange ord for bil kan du komme på? Del dem inn i tre rekker utifrra om de gir positive, negative eller relativt nøytrale konnotasjoner.

POSITIV
Sportsbil, R,

NØYTRAL
Bil,vogn, kjerre

NEGATIV
Vrak, kebab-tralle



4. Finn eksempler på at samme tegn kan bety forskjellige ting ut fra ulike koder.

Ett eksempel er svastikaen, eller hakekorset, som har blitt brukt av alle kulturer over hele verden helt siden steinalderen, men som etter å ha vært nazistenes symbol på 30-40-tallet, har blitt stigmatisert i den vestlige verden.


5. Finn fem ord som representerer det norske, fem som representerer det franske, og fem du forbinder med USA.

NORGE

Flagget
Nasjonalsangen
Bunad
Riksvåpenet
Vikinger


FRANKRIKE

Jaques Chirac
Franske nasjonale emblemet
Flagget
Baguetter
Beret-hatter


USA

Ørnen
Flagget
The Great Seal (Riksvåpenet)
Frihetsgudinnen
Hamburger

Eksempler på ikoner, indekser og symboler

Okei, så her kommer noen definisjoner, pluss eksempler, på ikoner, indekser og symboler..!
Så; først definisjonene.
Et ikon er et tegn som likner på det det representerer, et symbol er et tegn som ikke ligner på det det representerer, og et ikon er vissnok noe "midt i mellom". En indeks er noe som indikerer noe annet. Tror jeg.



Dette handicap-skiltet er et typisk ikon, ved at skiltets grafiske utforming kan fortelle en som aldri har sett det før hva det betyr. Skilt i trafikken eller som ellers er ment til å instruere massene, har gjerne simple illustrasjoner for å gjøre dem så tydelige som mulig.






En idrettsutøver gjør shaka-tegnet, en vanlig hawaiisk håndgest. Dette er et symbol; man kan ikke skjønne hva tegnet betyr bare ved å se det. Tegnet betyr forsåvidt noe i nærheten "OK". Andre kjente håndgest-symboler inkluderer "finger'n", som de fleste nordmenn sikkert er kjent med, og "thumbs up", hvor man peker tommelfingeren i været for å godkjenne eller vise at alt er bra.




Det norske flagget er et annet eksempel på symbol. Nasjoner og politiske institusjoner har gjerne enkle, lett gjenkjennelige symboler. Et godt eksempel er det røde flagget som har vært assosiert med kommunisme i over et århundre. Fordelen med det enkle ensfargede røde flagget har vært at hvem som helst kunne lage sitt eget flagg.




Her ser vi Dalai Lamaen benytte seg av en indeks, nemlig pekefingeren. (Index finger, woo!)

Pekefingeren henviser til noe, peker på noe.

Reklameanalyse

For reklameanalysen min har jeg valgt en TV-reklame for det tyskspråklige engelsk-kurset til Soesman Language Training.

http://www.youtube.com/watch?v=aoRD1wmvwUc

Reklamen varer i ca. 40 sekunder, og viser en kjernefamilie, mor, far og to barn, som sitter og smiler mens de holder rytmen til en sang de hører på radioen. Teksten på sangen, som går om og om igjen, er riktignok "I wanna fuck you in the ass", noe den tyske familien ikke har den fjerneste anelse om, siden de ikke kan engelsk.

Til slutt dukker ordene "Engels leren?" opp, og det oppfordres til å lære engelsk på Soesman Language Training.

Denne reklamen funker fordi,

a) den fungerer som skremelspropaganda. Ingen vil vel fremstå som familien i reklamen, og slik påviser reklamebyrået hvor pinlige språklige misforståelser kan være. Folk kjenner seg fort igjen, for alle har vel vært offer for pinlige misforståelser. (De spiller altså på folks konnotasjoner)

b) humor får folk til å snakke om reklamen, og det samme gjør på-kanten innhold. Med begge disse elementene, blir denne reklamen fort hva alle snakker om, og slik spres reklamens innhold videre, selv til folk som ikke nødvendigvis får den med seg på TV. Dette er et eksempel på viral markedsføring, altså markedsføring som sprer seg og av seg selv (som et virus).

onsdag 27. august 2008

Analyse av kommunikasjon på websider

OKEI, ANALYSETID. Så, oppgaven er å analyse hvordan kommunikasjonen fungerer på noen websider som jeg bruker regelmessig. Spørsmålene inkluderer:

-Hvem sier hva?
-I hvilken kanal? Til hvem?
-Med hvilken effekt?
-Avgjør om kommunikasjonen er vellykket/mislykket.

Så.

YOUTUBE.COM, massevis av filmer

Youtube er en kjempesamling med servere borti USA, som folk over hele verden kan laste opp videosnutter til. Så her er det snakk om personlig mediert kommunikasjon. Det lastes opp originale filmer, videoblogger fra "nettkjendiser" trailere for filmer, spill etc., og også en del klipp med kopirettigheter på. Youtube prøver å fjerne disse klippene, men de er noget sløve, så hvis du ikke gidder leie eller kjøpe en film, kan du ofte se den i komprimerte 5-minuttersklipp på youtube.

Kommunikasjonen på youtube fungerer vel akkurat som den skal. Folk laster opp det de vil laste opp, og så kommenterer folk det de vil kommentere.





Massevis av video på youtube.





MADDOX.XMISSION.COM, en blogg utenom det vanlige

Hjemmesiden til den beryktede bloggeren og selvutnevnt pirat Maddox. Maddox skriver sarkastiske, hatefulle (men aldri så morsomme) blogginnlegg sånn en gang i blant.

Maddox benytter seg av store mengder sarkasme, og det er derfor mange som misforstår budskapet i innleggene hans. For eksempel i innlegget hans, "I just wanted a video game, not eternal damnation in hell," tar han sarkastisk på seg en puritansk holdning til dette med sex og nakenhet i media, nettopp for å understreke hvor latterlige disse holdningene egentlig er.

Temaet det er snakk om, er det store bråket det ble i USA da det viste seg at 17-årsgrense-spillet GTA: San Andreas inneholdt sex-scener, som er strikt 18-årsgrense-materiale i statene.

"What pisses me off more than anything is that I paid for a game rated for 17 year olds, or possibly 17 and 1/2 year olds, tops. What I got was a game rated for 18 year olds instead."

Sarkasmen burder være klar, men likevel er det mange av fansen som har misforstått budskapet; dette er et eksempel på dårlig kommunikasjon.

Som en blogg er Maddox sin side et eksempel på enveiskommunikasjon, men til tider tar han seg tid til å svare på "hatemail" og legge det ut på siden, og dermed blir kommunikasjonen noe toveis. Fremdeles er det Maddox og Maddox alene som bestemmer hva som skal publiseres av mailen han får, så ordentlig toveis er det jo ikke. Med enerett på publiseringen kan han jo ikke tape diskusjonen.





Maddox' side har et særpeget design, med stor, lettlest, hvit skrift på en svart bakgrunn.





DISKUSJONSFORUM, på en generell basis

Tenkte jeg skulle skrive kjapt om nettforaer også, sånn generelt, siden jeg ikke henger på noen spesielle foraer sånn til vanlig. Et nettforum er som en slags flerpersonsblogg, en slags lett blanding av MSN og blogspot. For å starte en diskusjon eller stille et spørsmål, kan man starte en ny "tråd", og man kan svare på andres "tråder". Nettforaer begrenser seg gjerne til et spesielt tema og tiltrekker seg mennesker med spesielle typer interesser og meninger.

Foraer er eksempel på personlig mediert flerveiskommunikasjon. Alle sier hva de vil, men de blir gjerne regulert av en moderatorstab, som passer på at foraets reglement følges. De kan slette og redigere innlegg, og også suspendere brukerkontoer.


Typisk utseende for et diskusjonsforum.

Om kommunikasjon, kommunikasjonsmodellen og whatever

Sender > Koding > Budskap > Avkoding > Mottaker

Enkelt og greit. Sender sender sitt budskap til mottaker via et medium. Dette kan være alt fra avis og internett, til tale, SMS eller morsekode, hihi. Senderen må være forsiktig og passe på at mottaker kan avkode kodingen han/hun har brukt; f.eks. at mottaker forstår ord og uttrykk som er brukt, og at mottaker ikke misforstår.

God kommunikasjon er når samtale fungerer, eller når en avis får nyhetene fram slik de er. Eksempler på dårlig kommunikasjon er feiloversettelse og misforståelse, som f.eks. når man ikke legger merke til sarkasme, eller hvis man bruker feil ord når man oversetter fra språk til språk. Dårlig kommunikasjon forekommer også hvis det er mye støy og forstyrrelser, som f.eks. mye bråk under muntlig tale, skurr på telefonlinja, eller skiftende nettverkstilkobling når man chatter.

mandag 25. august 2008

OL er kjedelig

Derfor ser jeg ikke på OL. Men Phelps svømmer fort, det skal han ha. HAHA!!

Hihi.










Hiv og hoi

Dette er en blog!!! YEAA!!