onsdag 3. september 2008

Eksempler på ikoner, indekser og symboler

Okei, så her kommer noen definisjoner, pluss eksempler, på ikoner, indekser og symboler..!
Så; først definisjonene.
Et ikon er et tegn som likner på det det representerer, et symbol er et tegn som ikke ligner på det det representerer, og et ikon er vissnok noe "midt i mellom". En indeks er noe som indikerer noe annet. Tror jeg.



Dette handicap-skiltet er et typisk ikon, ved at skiltets grafiske utforming kan fortelle en som aldri har sett det før hva det betyr. Skilt i trafikken eller som ellers er ment til å instruere massene, har gjerne simple illustrasjoner for å gjøre dem så tydelige som mulig.






En idrettsutøver gjør shaka-tegnet, en vanlig hawaiisk håndgest. Dette er et symbol; man kan ikke skjønne hva tegnet betyr bare ved å se det. Tegnet betyr forsåvidt noe i nærheten "OK". Andre kjente håndgest-symboler inkluderer "finger'n", som de fleste nordmenn sikkert er kjent med, og "thumbs up", hvor man peker tommelfingeren i været for å godkjenne eller vise at alt er bra.




Det norske flagget er et annet eksempel på symbol. Nasjoner og politiske institusjoner har gjerne enkle, lett gjenkjennelige symboler. Et godt eksempel er det røde flagget som har vært assosiert med kommunisme i over et århundre. Fordelen med det enkle ensfargede røde flagget har vært at hvem som helst kunne lage sitt eget flagg.




Her ser vi Dalai Lamaen benytte seg av en indeks, nemlig pekefingeren. (Index finger, woo!)

Pekefingeren henviser til noe, peker på noe.

Ingen kommentarer: