mandag 20. oktober 2008

Sammensatte tekster


Hva er en sammensatt tekst?

En sammensatt tekst er en "tekst" (ifølge det utvidete tekstbegrepet), som kombinerer tekst med andre elementer, som bilde, film, lyd, interaktivitet etc.







Angående VG.no

Som eksempel på nettavis skal jeg trekke fram vg.no, som er mer eller mindre identisk i oppsett og design som både dagbladet.no og aftenposten.no, nettsidene til de to andre største norske papiravisene.

Vg.no lister nye saker ettersom de dukker opp, et par ganger om dagen, og de presenteres nedover i en lang liste med overskrifter og bilder på en forside. Til en nettside å være er denne forsiden relativt lang; en 10-15 skjermhøyder på 1280x1024 oppløsning.

Det finnes forskjellige typer artikler, først og fremst typiske artikler med tekst og bilder, men også videoartikler gjennom VGTV. Videotilbudet utvikles stadig (i takt med bedre grafikkkort og raskere nettlinjer), og blir gradvis en viktigere del av vg.no. Mange artikler er både i tekstform og i en alternativ videoform.

Et annet fremtredende element på vg og andre nettaviser, er reklamen. Det er reklamen på nettsiden som gir inntekter og gjør nettavisen lønnsom, og derfor er det en god del av den. I de siste årene har reklamene økt i størrelse og kvalitet (igjen i takt med raskere nettlinjer), og noen av dem spiller til og med av lyd når du holder musepekeren over dem. Dette var forsåvidt veldig populært i en periode, men fordi det er så uutgrunnelig irriterende, virker det som de fleste nettaviser når har fobudt sine annonsører mot dette.


Hva gjør VG.no til en sammensatt tekst?

Det faktum at nettsiden er en sammensetning av tekst, bilder, video, diskusjon og interaktive noder. (Hihi, noder)



Hvilke fordeler har en nettavis over en papiravis?

Fordeler for sender:
-Kan oppdateres så for nyhetene dukkes upp
-Billigere produksjon
-Alt får plass, slipper å kutte vekk sære nyheter uten almeninteresse

Fordeler for mottaker:
-Gratis nyheter
-Tilgang til film, media og store bilder
-Interaktivitet gjør at man lett kan hoppe fra artikkel til artikkel om samme tema